18 Nisan 2016 Pazartesi

13 yıldır beklediğim konser:

 Meredith Monk 

Onat Kutlar'ın aynı adlı yapıtı, Selma Köksal ve İpek Değer'in yönetmenliğinde 2013 yılında 'Bahar İsyancıdır' (diğer adıyla 'Onat Kutlar Senfonisi')  Oyuncular Tiyatro Grubu tarafından sahnelenmiş, İlker Görgülü ise müziklerini yapmış, ben de oyunun 'Kurban' sahnesinde sesimle katkıda bulunmuştum. Oyunun galasında oyunculardan biri olan sevgili Sevi Algan'ın annesi Türk tiyatro ve sinemasının önde gelen isimlerinden Ayla Algan ile sesin sahibi olarak tanıştırılmıştım. Ayla Abla, 'sesin kuzeyli birisine ait olduğu' düşüncesine kapılmış ve beğendiğini dile getirmişti. Derken ses ve kullanımı konusunda derin bir muhabbete dalarken bir anda ikimizin de Meredith Monk'tan etkilenen bir tarafı olduğunu fark etmiştim. Ayla Abla benden çok daha şanslıydı çünkü Monk ile birebir atölye çalışması yapmıştı (aynı biçimde müzikal uyum yakaladığımı düşündüğüm arkadaşlarımın da çoğunun bir biçimde Meredith Monk'a uzaktan ya da yakından değmiş olması hiçbir zaman şaşırtmadı).

Beni yakından tanıyanlar Monk'a duyduğum hayranlığı iyi bilirler. Ses kullanma teknikleri, vücudunu tanıma konusunda yol göstericiliği, minimal tınıları, kullandığı tuhaf aralıkları, birlikte ve tek başına iş üretmek konusundaki başarısı, duruşu, yaşı, sayısız işleri ve daha saymadığım bir dolu özelliği ile Monk'un yeri apayrıdır.

Bir şekilde Meredith Monk dinleydiyseniz, hecelemedeki başarısını, yeni dil önermelerini, ses ve sessizlik kullanımı konusunda başarısını az çok biliyorsunuzdur. Bunlara eklenen ama hiçbir şekilde eklektik tınlamayan 'yerel bazı' meseleleri de işlerinin içine ustalıkla yedirdiğinin farkına varmışsınızdır.


Konserini 10 yılı aşkın süredir beklediğim ama bütün bu süre zarfında konser verdiği herhangi bir memlekete gidip performansını izleyip kendisiyle tanışma şerefine nail olmak konusunda pek de cesur olmadığım Meredith Monk sonunda İstanbul'a geliyor (yanına yaklaşacak kadar cesaretim olduğunu hâlâ söylemem). 1942 doğumlu Monk'un  benden yaşlı albümlerinin yenilikçi müzikal duruşu bugün bile üzerine yeni bir şey inşa edilmemiş işlerin temsilidir aslında. Onun yapıtları hakkında konuşmak /yazmak bağlamları konusunda da bir parça bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Birçok müzisyene ve farklı disiplinlerdeki sanatçıya ilham kaynağı olmak konusunda başarılı olan Monk'un farkındalık arttıran büyücü bir tarafının olduğunu da söylemek gerekir. 


Monk'un yapıtlarıyla karşılaştığım neredeyse ilk günden beri canlı olarak onu dinlemenin / izlemenin nasıl bir şey olduğunu merak edip durdum. Bu merak gün geçtikçe heyecana, heyecan ise konser tarihi yaklaştıkça durdurulamaz bir coşkuya dönüşüyor.

meredith monk ile ilgili görsel sonucu

28 Nisan akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde Garanti Caz Yeşili kapsamında gerçekleşecek konser için gün saymaya çoktan başladım. Hata konser afişini gördüğümde kendimi 'Meredith Monk geliyor!' diye haykırırken buluyorum (mümkünse bedenimin bütün enerjisiyle açığa çıkan ses ile). 




Meredith Monk'un özgeçmişi, yaptığı işler ve albümler hakkında bilgiyi ise elbette sanatçının kendi sitesinden bulabilirsiniz: 



Hiç yorum yok:

Savruk Yazılar 003 (13 Temmuz Datça- Mesudiye Yangını)

Kask, power bank, su, kumanya, sağlık çantası, kafa feneri…   Yanmaz eldiven, yanmaz gözlük, yanmaz pantolon, yanmaz ayakkabı… Hop orada dur...