29 Mart 2020 Pazar

Müzikle İyileşiyoruz no.10



Bugün seçtiğim şarkıyı her dinlediğimde ilk olarak gözümün önüne Kim Phuc’un fotoğrafı geliyor. Hani şu Vietnam’da Nick Ut tarafından çekilen fotoğraf. Sonra tarlalarda, fabrikalarda, acımasız koşullar altında çalışmak zorunda olan çocuklar (siz evinizde otururken onlar sanıyorum ki hâlâ çalışmaya devam ediyorlar). Geçen sene yaşadığım yerde o kadar çok tekne durduruldu ki… El kadar bebekler, yaşlılar, gençler… Evsizler! Kimliklerini yakmış, ağızlarını bıçak açmıyor ki nereli oldukları bilinmesin diye. Evde kalamıyorlar, çünkü bir evleri yok. 

Diğer tarafta tutuklular var, gördünüz mü duydunuz mu? Evlerinde değiller, olamıyorlar… Koğuş sistemiyle kalan tutuklulardan biri enfekte olursa ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Üstelik Bileşmiş Milletler “Acil” diyerek tüm devletlere çağrı yaptı: Salgın cezaevlerini kasıp kavurabilir, sonuç felaket olur tutukluları serbest bırakın.

Dün önüme bir de bambaşka bir konu geldi. Bir kampanya başlamıştı, “Çocuklara kağıda gökkuşağı çizdirip evinin camına astıralım, her çocuk yapsın, sokağa çıkmayan, tek çocuk olmadığını bilsin” diye çok da naif bir kampanya. Ama hem sapık hem de homofobik zihniyet bunun subliminal mesaj olduğunu çocuklara eşcinselliğin alttan alta verildiği gibi saçma ve cahilce bir karalama kampanyası da başlattı. Zaten ortalıkta bir dolu başka dert varken sanıyorum ki cahillik ve boşluk birleşince ortaya böyle bir durum çıkıyor. 

Sokağa yeniden kavuştuğumuzda iki şeyi yapacağımıza çok eminim. Biri sımsıkı sarılacağız birlikte ve öyle dans edeceğiz. Diğeri de çocuklarımızla her yeri gökkuşağı rengine boyayacağız. 

Ama o zamana kadar dün de söylediğim gibi eviniz olduğu için şükredin ve evde olmanın keyfini sürün. 

Değişime inanıyorum. Sistemin sonuna geldik, artık hiçbir şey alıştığımız gibi gitmeyecek ve dünyanın sahibi de cahiller olmayacak. Buna yürekten inanıyor, içimde umudu büyütüyorum.  

Günün şarkısı Siya Siyabend’den, resmi ise Çınar (9)'dan geliyor.



Hayyam 

Hiç hiçbir şeyi bilmiyorlar, bilmek istemiyorlar.
Hiç hiçbir şeyi görmüyorlar, görmek istemiyorlar.
Şu cahillere bak, dünyanın sahibi onlar.
Şu cahillere bak, dünyanın hakimi onlar.
Onlardan değilsen eğer, sana zalim derler.
Onlara aldırma Hayyam. Dostum  

Hiç yorum yok:

Savruk Yazılar 003 (13 Temmuz Datça- Mesudiye Yangını)

Kask, power bank, su, kumanya, sağlık çantası, kafa feneri…   Yanmaz eldiven, yanmaz gözlük, yanmaz pantolon, yanmaz ayakkabı… Hop orada dur...